Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády
9. června 2025

1. Makové křehké těsto (korpus)
Suroviny
- 200 g hladké mouky
- 45 g moučkového cukru
- 25 g jemně mletého máku
- 100 g studeného másla
- 1 žloutek
- špetka soli
Smíchej mouku, cukr, mák a sůl. Přidej na kousky nakrájené máslo a vytvoř drobenku. Přidej žloutek a zpracuj rychle do těsta. Zabal do fólie a nech odležet min. 1 hodinu v lednici. Vyválej na 3 mm, vlož do formy, dno propíchej vidličkou. Peč naslepo 15 min při 170 °C (s pečicím papírem a zátěží), pak ještě 10 min bez zátěže dozlatova. Nech vychladnout
2. Tenka křupavá vrstva
Suroviny
- 30 g feuilletine (nebo drcené kukuřičné lupínky bez cukru)
- 15 g mletého máku
- 60 g bílé čokolády
- 10 g másla
- špetka soli
Rozpusť bílou čokoládu a máslo. Vmíchej mák, feuilletine a špetku soli. Tenkou vrstvu (1–2 mm) rozetři na vychladlý korpus. Dej ztuhnout do lednice nebo krátce do mrazáku.
3. Pečená maková vrstva
Suroviny
- 2 vejce
- 80 g cukru krupice
- 100 g jemně mletého máku
- 60 g rozpuštěného másla
- 1 lžička citronové kůry
- špetka soli
Vejce s cukrem vyšlehej do pěny. Přidej rozpuštěné máslo, mák, citronovou kůru a sůl. Nalij na křupavou vrstvu. Peč 15–18 min při 160 °C. Nech zcela vychladnout.
4. Citronový crémeux
Suroviny
- 2 žloutky
- 45 g cukru
- 60 g másla
- 60 ml citronové šťávy
- 1,5 g želatiny (plátkové nebo mleté) nebo 0,25 lžičky agaru
Želatinu namoč dle návodu (nebo připrav agar). V rendlíku zahřej citronovou šťávu, žloutky a cukr, až do 82 °C. Odstav, přidej želatinu (nebo agar), rozmíchej. Přidej máslo a dobře emulguj ponorným mixérem. Nalij v tenké vrstvě na makový základ. Nech ztuhnout min. 2 hodiny v lednici.
5. Pěna z bílé čokolády
Suroviny
- 150 g bílé čokolády
- 2 g želatiny
- 300 ml smetany ke šlehání (33–35 %)
Želatinu namoč dle návodu. Zahřej 100 ml smetany, rozpusť v ní čokoládu a želatinu. Nech vychladnout na cca 30 °C. Zbylou smetanu vyšlehej dotuha. Vmíchej po částech do čokoládové báze. Natři nebo nastříkej pěnu na ztuhlý citronový crémeux. Nech celý tart vychladit několik hodin nebo přes noc.
Pohankový koláč
7. června 2020

Suroviny
- 100g pohanky
- 200ml kokosového mléka
- 20g třtinového cukru
- 20g vlašských ořechů
- 1 jablko
Pohanku uvařím v kokosovém mléce a nechám vychladnout. Z bílků ušlehám tuhý sníh. K pohance přidám žloutky, cukr, nasekané vlašské ořechy a nakonec vmíchám tuhý sníh. Směs dám do kulaté formy a nahoru naskládám osminy jablka. V rozehřáté troubě na 170 stupňů peču 30-40 minut. Nechám vystydnou a mám výbornou svačinu.
Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu.
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.
Pečené müsli tyčinky
31. května 2020

Suroviny
- 300g ovesné vločky jemné
- 100g proteinu
- 200g jablečné přesnídávky bez cukru
- 100g sušeného ovoce
- 1 vejce
- špetka mořské soli
Sušené ovoce zaliji trochou horké vody a rozmixuji tyčovým mixérem. Smíchám všechny ostatní ingredience a vše natlačím na plech vyložený pečícím papírem v centimetrové vrstvě. Peču 15 minut na 170 stupňů. Nechám vychladnout a druhý den rozkrájím a opět zabalím do papíru a uložím do lednice.
Mrkvový fitness dort
24. května 2020

Suroviny
- 300g strouhané mrkve
- 50g ovesných vloček
- 120g sekaných vlašských ořechů
- 2 polévkové lžíce medu
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek
- 2 čajové lžičky skořice
Všechny ingredience smíchám a dám péct. Nahoru jsem vyšlehala 1 polotučný tvaroh s čekankovým sirupem a posypala opraženými vlašskými ořechy.
Čokobuchta s krémem
17. května 2020

Suroviny
- 100g kvalitní čokolády
- 100g ovesných vloček
- 20g arašídů
- 10g sušených brusinek
- 1 vejce
- lžička koření Latte červená řepa
- špetka soli
- Na krém: 100g šmakoun meruňka a 100g ricotta
V rendlíku rozpustím čokoládu a nechám vychladnout. Vyšlehám vajíčko a přidám rozpuštěnou čokoládu, rozemleté ovesné vločky, arašídy a brusinky. Dám do formy a upeču. Šmakouna nakrájím a s ricottou rozmixuji tyčovým mixérem do krému. Krém navrstvím na vychladlou buchtu a mohu konzumovat s kávičkou.