Petra Pláničková
  • Kontakt
  • O mně
    • Představení
    • Certifikáty
    • Soutěžní úspěchy
    • Média o mně
  • Články
  • Recepty
  • Galerie
    • Fotogalerie
    • Videogalerie
Petra Pláničková - pekařka, bikerka,  osobní fitness trenérka a výživová poradkyně v Brně
  • O mně
    • Představení
    • Certifikáty
    • Soutěžní úspěchy
    • Média o mně
  • Články
  • Recepty
  • Galerie
    • Fotogalerie
    • Videogalerie
  • Kontakt

Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády

9. června 2025

Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády
(forma 24 cm, cca 8–10 porcí)

1. Makové křehké těsto (korpus)

Suroviny

  • 200 g hladké mouky
  • 45 g moučkového cukru
  • 25 g jemně mletého máku
  • 100 g studeného másla
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Smíchej mouku, cukr, mák a sůl. Přidej na kousky nakrájené máslo a vytvoř drobenku. Přidej žloutek a zpracuj rychle do těsta. Zabal do fólie a nech odležet min. 1 hodinu v lednici. Vyválej na 3 mm, vlož do formy, dno propíchej vidličkou. Peč naslepo 15 min při 170 °C (s pečicím papírem a zátěží), pak ještě 10 min bez zátěže dozlatova. Nech vychladnout

2. Tenka křupavá vrstva

Suroviny

  • 30 g feuilletine (nebo drcené kukuřičné lupínky bez cukru)
  • 15 g mletého máku
  • 60 g bílé čokolády
  • 10 g másla
  • špetka soli

Rozpusť bílou čokoládu a máslo. Vmíchej mák, feuilletine a špetku soli. Tenkou vrstvu (1–2 mm) rozetři na vychladlý korpus. Dej ztuhnout do lednice nebo krátce do mrazáku.

3. Pečená maková vrstva

Suroviny

  • 2 vejce
  • 80 g cukru krupice
  • 100 g jemně mletého máku
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička citronové kůry
  • špetka soli

Vejce s cukrem vyšlehej do pěny. Přidej rozpuštěné máslo, mák, citronovou kůru a sůl. Nalij na křupavou vrstvu. Peč 15–18 min při 160 °C. Nech zcela vychladnout.

4. Citronový crémeux

Suroviny

  • 2 žloutky
  • 45 g cukru
  • 60 g másla
  • 60 ml citronové šťávy
  • 1,5 g želatiny (plátkové nebo mleté) nebo 0,25 lžičky agaru

Želatinu namoč dle návodu (nebo připrav agar). V rendlíku zahřej citronovou šťávu, žloutky a cukr, až do 82 °C. Odstav, přidej želatinu (nebo agar), rozmíchej. Přidej máslo a dobře emulguj ponorným mixérem. Nalij v tenké vrstvě na makový základ. Nech ztuhnout min. 2 hodiny v lednici.

5. Pěna z bílé čokolády

Suroviny

  • 150 g bílé čokolády
  • 2 g želatiny
  • 300 ml smetany ke šlehání (33–35 %)

Želatinu namoč dle návodu. Zahřej 100 ml smetany, rozpusť v ní čokoládu a želatinu. Nech vychladnout na cca 30 °C. Zbylou smetanu vyšlehej dotuha. Vmíchej po částech do čokoládové báze. Natři nebo nastříkej pěnu na ztuhlý citronový crémeux. Nech celý tart vychladit několik hodin nebo přes noc.


Pohankový koláč

7. června 2020

Pohankový koláč
Mlsejte zdravě a udělejte si mrkvový fitness dort

Suroviny

  • 100g pohanky
  • 200ml kokosového mléka
  • 20g třtinového cukru
  • 20g vlašských ořechů
  • 1 jablko

Pohanku uvařím v kokosovém mléce a nechám vychladnout. Z bílků ušlehám tuhý sníh. K pohance přidám žloutky, cukr, nasekané vlašské ořechy a nakonec vmíchám tuhý sníh. Směs dám do kulaté formy a nahoru naskládám osminy jablka. V rozehřáté troubě na 170 stupňů peču 30-40 minut. Nechám vystydnou a mám výbornou svačinu.


Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu.
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.

Pečené müsli tyčinky

31. května 2020

Pečené müsli tyčinky
Domácí müsli tyčinky nejsou žádná věda. Rychlé, jednoduché a bez zbytečných cukrů a aditiv. Můžete si je připravit dle svých preferencí.

Suroviny

  • 300g ovesné vločky jemné
  • 100g proteinu
  • 200g jablečné přesnídávky bez cukru
  • 100g sušeného ovoce
  • 1 vejce
  • špetka mořské soli

Sušené ovoce zaliji trochou horké vody a rozmixuji tyčovým mixérem. Smíchám všechny ostatní ingredience a vše natlačím na plech vyložený pečícím papírem v centimetrové vrstvě. Peču 15 minut na 170 stupňů. Nechám vychladnout a druhý den rozkrájím a opět zabalím do papíru a uložím do lednice.

Mrkvový fitness dort

24. května 2020

Mrkvový fitness dort
Mlsejte zdravě a udělejte si mrkvový fitness dort

Suroviny

  • 300g strouhané mrkve
  • 50g ovesných vloček
  • 120g sekaných vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 2 čajové lžičky skořice

Všechny ingredience smíchám a dám péct. Nahoru jsem vyšlehala 1 polotučný tvaroh s čekankovým sirupem a posypala opraženými vlašskými ořechy.

Čokobuchta s krémem

17. května 2020

Čokobuchta s krémem

Suroviny

  • 100g kvalitní čokolády
  • 100g ovesných vloček
  • 20g arašídů
  • 10g sušených brusinek
  • 1 vejce
  • lžička koření Latte červená řepa
  • špetka soli
  • Na krém: 100g šmakoun meruňka a 100g ricotta

V rendlíku rozpustím čokoládu a nechám vychladnout. Vyšlehám vajíčko a přidám rozpuštěnou čokoládu, rozemleté ovesné vločky, arašídy a brusinky. Dám do formy a upeču. Šmakouna nakrájím a s ricottou rozmixuji tyčovým mixérem do krému. Krém navrstvím na vychladlou buchtu a mohu konzumovat s kávičkou.

Seznam receptů

  • Sladké dobroty
    • Čirokovo-arašídové sušenky
    • Dvoubarevné ledové čokoládky
    • Chia pudink
    • Jablečný koláč
    • Jablečný moučník
    • Jáhlový nákyp
    • Kokosový cupcake z fazolí
    • Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády
    • Mrkvový fitness dort
    • Nepečené müsli tyčinky
    • Nepečené vánoční cukroví
    • Nepečený kešu dort
    • Nepečený tvarohový dort
    • Pečené müsli tyčinky
    • Pohankový koláč
    • Pohankový koláč s červenou řepou
    • Quinoa pudink
    • Raw energy
    • Raw kuličky
    • Rýžový koláč
    • Snídaňový moučník
    • Žitné muffiny
  • Slané dobroty
    • Bramborák z červené řepy
    • Čistozrnný chléb
    • Dýňová polévka
    • Dýňové kari s fazolí černé oko
    • Falafel
    • Hovězí rolka se špenátem
    • Kašmírová rýže
    • Kuřecí v aspiku
    • Pečený králík s dýňovým pyré
    • Pstruh s čočkou a zeleninovým ragů
    • Špenátové lasagne
    • Tagliatelle s ořechovou omáčkou
  • Šmakoun
    • Batátové muffiny
    • Brusinkový dezert
    • Brusinkový koláč s hruškami
    • Čokobuchta s krémem
    • Dýňové placičky
    • Igorův muffin
    • Jidáše
    • Karbenátky
    • Klobáska na kari
    • Labužnický steak
    • Lahůdková pomazánka
    • Makový dort
    • Makový koláč
    • Meruňkové dortíky
    • Meruňkové kapsičky
    • Meruňkový koláč
    • Mrkvový raw dort
    • Nákyp s cuketou
    • Nepečené arašídové kostky
    • Nudle s cibulovým chutney
    • Ovesná kaše
    • Palačinka
    • Palačinka s čokoládovým krémem
    • Paštika s fíkovým chutney
    • Pikantní rybičková pomazánka
    • Polévka na zelený čtvrtek
    • Proteinová buchta s jablky
    • Štíhlé nudle s lososem
    • Švestková kaše
    • Velikonoční nádivka
Copyright © Petra Pláničková
Všechna práva vyhrazena

              | facebook

Layout & Programming
Ondra & Petr Planda

© Petra Pláničková, Všechna práva vyhrazena