Petra Pláničková
  • Kontakt
  • O mně
    • Představení
    • Certifikáty
    • Soutěžní úspěchy
    • Média o mně
  • Články
  • Recepty
  • Galerie
    • Fotogalerie
    • Videogalerie
Petra Pláničková - pekařka, bikerka,  osobní fitness trenérka a výživová poradkyně v Brně
  • O mně
    • Představení
    • Certifikáty
    • Soutěžní úspěchy
    • Média o mně
  • Články
  • Recepty
  • Galerie
    • Fotogalerie
    • Videogalerie
  • Kontakt

Pohankový koláč

7. června 2020

Pohankový koláč
Mlsejte zdravě a udělejte si mrkvový fitness dort

Suroviny

  • 100g pohanky
  • 200ml kokosového mléka
  • 20g třtinového cukru
  • 20g vlašských ořechů
  • 1 jablko

Pohanku uvařím v kokosovém mléce a nechám vychladnout. Z bílků ušlehám tuhý sníh. K pohance přidám žloutky, cukr, nasekané vlašské ořechy a nakonec vmíchám tuhý sníh. Směs dám do kulaté formy a nahoru naskládám osminy jablka. V rozehřáté troubě na 170 stupňů peču 30-40 minut. Nechám vystydnou a mám výbornou svačinu.


Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu.
Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Pohanka je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.

Pečené müsli tyčinky

31. května 2020

Pečené müsli tyčinky
Domácí müsli tyčinky nejsou žádná věda. Rychlé, jednoduché a bez zbytečných cukrů a aditiv. Můžete si je připravit dle svých preferencí.

Suroviny

  • 300g ovesné vločky jemné
  • 100g proteinu
  • 200g jablečné přesnídávky bez cukru
  • 100g sušeného ovoce
  • 1 vejce
  • špetka mořské soli

Sušené ovoce zaliji trochou horké vody a rozmixuji tyčovým mixérem. Smíchám všechny ostatní ingredience a vše natlačím na plech vyložený pečícím papírem v centimetrové vrstvě. Peču 15 minut na 170 stupňů. Nechám vychladnout a druhý den rozkrájím a opět zabalím do papíru a uložím do lednice.

Mrkvový fitness dort

24. května 2020

Mrkvový fitness dort
Mlsejte zdravě a udělejte si mrkvový fitness dort

Suroviny

  • 300g strouhané mrkve
  • 50g ovesných vloček
  • 120g sekaných vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 kypřící prášek
  • 2 čajové lžičky skořice

Všechny ingredience smíchám a dám péct. Nahoru jsem vyšlehala 1 polotučný tvaroh s čekankovým sirupem a posypala opraženými vlašskými ořechy.

Čokobuchta s krémem

17. května 2020

Čokobuchta s krémem

Suroviny

  • 100g kvalitní čokolády
  • 100g ovesných vloček
  • 20g arašídů
  • 10g sušených brusinek
  • 1 vejce
  • lžička koření Latte červená řepa
  • špetka soli
  • Na krém: 100g šmakoun meruňka a 100g ricotta

V rendlíku rozpustím čokoládu a nechám vychladnout. Vyšlehám vajíčko a přidám rozpuštěnou čokoládu, rozemleté ovesné vločky, arašídy a brusinky. Dám do formy a upeču. Šmakouna nakrájím a s ricottou rozmixuji tyčovým mixérem do krému. Krém navrstvím na vychladlou buchtu a mohu konzumovat s kávičkou.

Nepečené müsli tyčinky

8. května 2020

Nepečené müsli tyčinky
Domácí müsli tyčinky nejsou žádná věda. Rychlé, jednoduché a bez zbytečných cukrů a aditiv. Můžete si je připravit dle svých preferencí.

Suroviny

  • 200g ovesné vločky
  • 100g čokoládový protein
  • 50g lněná a slunečnicová semínka
  • 20g kakaové boby
  • 50g sušené švestky
  • voda

Všechny ingredience smíchám a přiliji tolik vody, aby hmota byla lepkavá. Utlačím ji na plech ve výšce 1cm a nechám do druhého dne odležet v lednici. Druhý den tyčinky nakrájím a zabalím do papíru na pečení. Některé dám do lednice a zbytek do mrazáku. Pozor, dlouho nevydrží a mají tendenci plesnivět. Z mrazáku jsou jako čerstvé.

Seznam receptů

  • Sladké dobroty
    • Čirokovo-arašídové sušenky
    • Dvoubarevné ledové čokoládky
    • Chia pudink
    • Jablečný koláč
    • Jablečný moučník
    • Jáhlový nákyp
    • Kokosový cupcake z fazolí
    • Mrkvový fitness dort
    • Nepečené müsli tyčinky
    • Nepečené vánoční cukroví
    • Nepečený kešu dort
    • Nepečený tvarohový dort
    • Pečené müsli tyčinky
    • Pohankový koláč
    • Pohankový koláč s červenou řepou
    • Quinoa pudink
    • Raw energy
    • Raw kuličky
    • Rýžový koláč
    • Snídaňový moučník
    • Žitné muffiny
  • Slané dobroty
    • Bramborák z červené řepy
    • Čistozrnný chléb
    • Dýňová polévka
    • Dýňové kari s fazolí černé oko
    • Falafel
    • Hovězí rolka se špenátem
    • Kašmírová rýže
    • Kuřecí v aspiku
    • Pečený králík s dýňovým pyré
    • Pstruh s čočkou a zeleninovým ragů
    • Špenátové lasagne
    • Tagliatelle s ořechovou omáčkou
  • Šmakoun
    • Batátové muffiny
    • Brusinkový dezert
    • Brusinkový koláč s hruškami
    • Čokobuchta s krémem
    • Dýňové placičky
    • Igorův muffin
    • Jidáše
    • Karbenátky
    • Klobáska na kari
    • Labužnický steak
    • Lahůdková pomazánka
    • Makový dort
    • Makový koláč
    • Meruňkové dortíky
    • Meruňkové kapsičky
    • Meruňkový koláč
    • Mrkvový raw dort
    • Nákyp s cuketou
    • Nepečené arašídové kostky
    • Nudle s cibulovým chutney
    • Ovesná kaše
    • Palačinka
    • Palačinka s čokoládovým krémem
    • Paštika s fíkovým chutney
    • Pikantní rybičková pomazánka
    • Polévka na zelený čtvrtek
    • Proteinová buchta s jablky
    • Štíhlé nudle s lososem
    • Švestková kaše
    • Velikonoční nádivka
Copyright © Petra Pláničková
Všechna práva vyhrazena

              | facebook

Layout & Programming
Ondra & Petr Planda

© Petra Pláničková, Všechna práva vyhrazena