Maková výzva na Farmě Markových: Když pekařka chlebů vyrazí do světa cukrařiny

Kdo mě zná, ví, že jsem spíš člověk chleba než dortů. Kváskový bochník je moje doména, cyklistika moje vášeň. Ale když jsem uviděla výzvu přihlásit se do soutěže o nejlepší makový dezert na farmářském dnu na Farmě Markových v Únanově u Znojma, něco ve mně řeklo: „Proč ne?“

Byla to chuť vystoupit z komfortní zóny. Zkusit něco jiného. Vždyť makové dezerty miluju – jenže soutěž je přece jen jiná liga. Nejsem žádná vyučená cukrářka, a tak jsem se rozhodla zapojit moderního pomocníka – umělou inteligenci. Zadala jsem jí úkol: „Navrhni mi originální makový dezert, který by obstál v soutěži.“ A musím říct, že návrh makového tartu s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády vypadal nadějně.

Týden před soutěží jsem si recept zkusila nanečisto – zrovna na narozeniny mamky. Dezert měl úspěch, ale pár věcí mi nesedělo – citronový krém byl moc vysoký, poměry s mákem nevyvážené. A taky se mi srazila čokoládová pěna. Tak jsem ladila, upravovala, a konzultovala s AI – jako bych si povídala s virtuální cukrářkou.

Do finálního pečení jsem se pustila ve čtvrtek. V pátek mě čekala kompletace, ale ani tentokrát mě pěna z bílé čokolády nešetřila – srazila se znovu. Zkoušela jsem ji zachránit, ale výsledek nebyl ideální. Ještě v sobotu ráno jsem šla koupit další smetanu a udělala novou pěnu. Hotovo. Hurá se převléct do cyklistického a osedlat kolo. Najela jsem 70 kilometrů, a v cíli – ve Znojmě – mě čekala soutěž. Můj manžel dezert mezitím dovezl autem.

Na místě bylo přihlášeno 16 makových dezertů. Porota ochutnávala jeden po druhém. Některé kousky byly výborné, jiné mě tolik nezaujaly. Ten, který vyhrál – cheesecake po česku – mě osobně moc neoslovil, ale tak to chodí. Soutěžní klání je subjektivní a porotci to neměli lehké.

Se svým výrobkem jsem byla nakonec spokojená. Možná by se dal vyladit ještě víc, možná ho porotci přehlédli. Ale to nejdůležitější pro mě nebylo vítězství – byla to nová zkušenost, zábava a výstup z komfortní zóny.

Přejedla jsem se máku až až. Ale stálo to za to. A kdo ví – třeba to příští rok zkusím znovu.

Recept na Makový tart s citronovým crémeux a pěnou z bílé čokolády najdete tady